Waszych rękach pierwszy regularny tegoroczny numer naszego czasopisma. Uchylając nieco rąbka tajemnicy − w niedalekiej przyszłości czekają nas spore zmiany, które po pierwsze wynikają z ogólnych trendów, jeżeli chodzi o wydawanie czasopism popularnonaukowych, a po drugie, przyczynią się do lepszej komunikacji pomiędzy nami. Mam
na myśli zarówno regularne artykuły i porady, jak i informowanie o aktualnych wydarzeniach związanych z pracą w laboratoriach.
Tematem tego wydania jest mój artykuł zatytułowany Oznaczanie węglowodanów w produktach spożywczych techniką chromatografii jonowej. Całe swoje zawodowe życie poświęciłem chromatografii jonowej i technikom pokrewnym, a w roku 2007 zorganizowałem pierwszą konferencję z tego cyklu. Po pandemii trudno wrócić do tego, co było, a próby przekazania tej konferencji w ręce młodszych osób póki co nie powiodły się. Z drugiej strony, praca nas aktywizuje i pozwala na skupienie się na sprawach istotnych. Cieszę się więc, że już po raz czternasty mam zaszczyt i przyjemność organizować tę konferencję, na którą serdecznie zapraszam do Katowic 9 i 10 kwietnia br. Patronem medialnym jest nasze czasopismo.
Wracając do bieżącego numeru, polecam rozmowę z prof. Jackiem Semaniakiem, Prezesem Głównego Urzędu Miar oraz wizytę w Świętokrzyskim Kampusie Laboratoryjnym Głównego Urzędu Miar. Jednocześnie tych, którzy chcą zobaczyć to miejsce osobiście, zachęcam do udziału w VII Konferencji „Perspektywy rozwoju laboratoriów badawczych”, która odbędzie się w Cedzynie k. Kielc 25-26 kwietnia tego roku, a jedną z jej atrakcji będzie zwiedzanie tego właśnie kampusu. Poza tym w bieżącym numerze szczególnie polecam artykuł o kofeinie w energetykach dostępnych na polskim rynku oraz o prowadzeniu monitorowania kompetencji personelu w aspekcie bezstronności.
Rozmowa z prof. dr. hab. Jackiem Semaniakiem, Prezesem Głównego Urzędu Miar.
Świętokrzyski Kampus Laboratoryjny Głównego Urzędu Miar to projekt realizowany przez Główny Urząd Miar wspólnie z Politechniką Świętokrzyską (partnerem projektu). Jego celem jest intensyfikacja współpracy między nauką a biznesem.
HPAEC-PAD jest użyteczną i najpopularniejszą techniką z grupy IC stosowaną do oznaczania węglowodanów w próbkach żywności i nie tylko.
Spożycie napojów energetycznych na świecie wzrasta, w ostatnich latach zaobserwowano zarówno wzrost częstości spożycia, jak i wzrost ilości spożywanego napoju, przy czym rośnie także zaniepokojenie potencjalnymi skutkami zdrowotnymi
W związku z pogarszającym się stanem środowiska wodnego zachodzi konieczność monitorowania kondycji jezior, cieków czy zbiorników wodnych, nie tylko w wymiarze ekologicznym, ale również zdrowotnym. Kwestia ta jest szczególnie istotna, biorąc pod uwagę fakt, że akweny te bardzo często stanowią miejsce wypoczynku i rekreacji.
Wykrywanie tioli w żywych komórkach jest trudnym i złożonym procesem. Zastosowanie w tym celu sond fluorescencyjnych wydaje się wysoce pożądane.
W niniejszym artykule zostaną przedstawione rozwiązania mające na celu zapewnienie, że działalność laboratoryjna jest prowadzona w sposób bezstronny i jest zorganizowana oraz zarządzana w taki sposób, aby ochraniać bezstronność.
W analizach wartości odżywczych badania laboratoryjne są niezbędne – na etapie laboratoryjnym stosowane są różne techniki analityczne, od klasycznych technik wagowych, po zautomatyzowane urządzenia charakteryzujące się niejednokrotnie dużym stopniem skomplikowania.
Wszyscy wiemy, że w dorosłym życiu nie ma taryfy ulgowej. Owszem, tolerowana jest niestaranność w ubiorze, w zachowaniu lub mowie, ale tylko w przypadku prawdziwego geniusza. Musi to jednak być geniusz, który ma już wielkie osiągnięcia.
26-27 października 2023 r. w Cedzynie odbyła się VI edycja konferencji „Badania jakości wód i ścieków” zorganizowanej przez redakcję „Laboratorium – Przeglądu Ogólnopolskiego”.