Problem zabezpieczenia żywności przed patogennymi bakteriami, takimi jak Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus czy Salmonella enterica, od lat spędza sen z powiek producentom żywności, mikrobiologom i lekarzom.

Wiele grup badawczych poszukuje rozwiązania tego problemu w zastosowaniu bakteriofagów litycznych oraz kodowanych przez nie enzymów o właściwościach przeciwbakteryjnych. Potencjalne możliwości zastosowania wirusów bakteryjnych oraz ich białek przedstawiono w niniejszym artykule.

Artykuł został opublikowany w wydaniu 11-12/2014 na str. 46-50.

W związku z wejściem w dniu 25 maja 2018 roku nowych przepisów w zakresie ochrony danych osobowych (RODO), chcemy poinformować Cię o kilku ważnych kwestiach dotyczących bezpieczeństwa przetwarzania Twoich danych osobowych. Prosimy abyś zapoznał się z informacją na temat Administratora danych osobowych, celu i zakresu przetwarzania danych oraz poznał swoje uprawnienia. W tym celu przygotowaliśmy dla Ciebie szczegółową informację dotyczącą przetwarzania danych osobowych.
Wszelkie informacje znajdziesz tutaj.
Zachęcamy również do zapoznania się z naszą nową Polityką Prywatności.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem iodo@elamed.pl

Zamknij