Druk 3D umożliwia wykorzystanie odpadów i składników odrzuconych np. ze względów estetycznych. Opracowaniem techniki wytwarzania produktów spożywczych drukowanych techniką 3D z resztek jedzenia zajmuje się m.in. Elzelinde van Doleweerd.
Druk 3D umożliwia wykorzystanie odpadów i składników odrzuconych np. ze względów estetycznych. Opracowaniem techniki wytwarzania produktów spożywczych drukowanych techniką 3D z resztek jedzenia zajmuje się m.in. absolwentka Politechniki w Eindhoven, Elzelinde van Doleweerd.
„Jej pierwszy projekt, o nazwie Upprinting Food, skupiał się na odzysku głównie pieczywa i produkcji z masy okruszkowej. Obecnie Holenderka współpracuje z jedną z chińskich firm, badając możliwości wykorzystywania odpadów konsumpcyjnych z ryżu” - podała prof. dr hab. inż. Katarzyna Małgorzata Majewska podczas wykładu na IV Dniach Świadomości Żywieniowej.
Produkty z przetworzonych odpadków smakują trochę jak ciasteczka lub krakersy. Aby stworzyć nowe smaki, Elzelinde van Doleweerd eksperymentuje z ziołami, owocami i warzywami.
Jak podała prof. Majewska, „innym sposobem zagospodarowania odpadów żywnościowych z udziałem techniki druku 3D jest wytwarzanie z nich biodegradowalnych tworzyw i przedmiotów użytkowych”. Grupa absolwentów Uniwersytetu Toronto Scarborough w Kanadzie powołała w tym celu startup o nazwie Genecis. „Opracowała sposób na recykling odpadów spożywczych, z których metodami biotechnologicznymi uzyskuje biopolimery PHA (polihydroksyalkaniany), będące podstawą materiału drukarskiego 3D do wytwarzania np. opakowań” - zaznaczyła prof. Majewska.
Źródło: PAP - Nauka w Polsce